O nama

Kulturni Centar Mladih je nadstranačka i nepolitička udruga, registrirana 1995. godine, koja se bavi organiziranjem i unapređivanjem kulturnog života mladih u Kutini.

– KCM je osnovan kao neformalna inicijativa 1993.
– 1995. registrira se kao formalna udruga i od tada počinje djelovati organizirano i aktivno u području kulture mladih. Glavni cilj je stvaranje uvjeta za izražavanje mladih i poboljšanje kulturne ponude za mlade u Kutini.

Organizacijsko iskustvo

Od samoga osnivanja KCM redovito organizira koncerte, tribine, predavanja…

1996. dobivamo na korištenje klub „Baraku“, koja se koristi kao koncertni prostor i prostor za vježbanje i učenje sviranja mladih kutinskih glazbenih sastava. U Baraci su nastupili brojni glazbenici iz Hrvatske i cijelog svijeta. Najveći projekt Barake je sportsko-glazbeni festival „Organizirani kaos“, koji se održava preko 18 godina, pod parolom „HARD CORE AGAINST HARD DRUGS“.

1999. KCM pokreće svoj najveći projekt, sportsko-kulturni festival „Kutinsko ljeto“, koji se sastoji od raznih koncerata, sportskih turnira, radionica, predavanja… U klopu festivala pokrenut je međunarodni volonterski radni kamp, projekt nastao u suradnji s „Volonterskim Centrom Zagreb“

 

2000. dobivamo na korištenje klub „Arcus“ u kojem se redovito održavaju predavanja, radionice, koncerti tiše glazbe.

Pomažemo mladim autorima u izdavanju svojih knjiga, fanzina i CD-ova. Do sada smo izdali tri knjige i jedan CD.

Uz stalne programe u Arcusu i Baraci organiziramo razne projekte. U suradnji s ostalim udrugama i neformalnim inicijativama u Kutini, 2002. godine radimo na osnivanju okupljališta mladih i prostora za realiziranje inicijativa mladih nazvanom “Kuća mladih”.

2004. KCM je uvršten u UNDP-ov godišnji izvještaj, te je naveden kao pozitivan primjer djelovanja mladih, te suradnje mladih s lokalnim vlastima.

KCM u suradnji sa Nezavisnim Mladim Kutine, 2004. godine organizira potpisivanje peticije i koncert pod nazivom „Bukom protiv predrasuda“ za prihvaćanje HIV pozitivnih djevojčica Ele i Nine.

Pokrenuli smo „Mali Alternativni Festival“, umjetničko-glazbeno-sportski festival namijenjen promociji alternativne i urbane kulture mladih.

U suradnji s koalicijom udruga, nezavisnih inicijativa i političkih pomladaka iz Kutine, 2005. godine uspješno je izrađen i donesen „Gradski program djelovanja za mlade“ kao službeni strateški dokument Grada Kutine.

Godine 2006. dobivamo na korištenje klub „Perestrojka“ u kojemu se redovito održavanju predavanja, radionice, izložbe, projekcije, akustični koncerti, društvene igre, besplatan pristup internetu…

Novije aktivnosti

Sudjelovali smo u donošenju gradskog programa za djelovanje mladih za period od 2014.-2020. godine pod nazivom “Kockica”.

Nakon niza provala u klub Baraka kada nam je otuđena većina koncertne opreme, što je naposljetku i dovelo do zatvaranja kluba 2004. godine, pokrećemo inicijativu pod nazivom #HOCEMOKLUB u kojoj skrećemo pozornost na potrebu mladih ljudi za prostorom u kojemu će se okupljati, kreativno iskorištavati svoje slobodno radno vrijeme i sudjelovati u raznim aktivnostima.

Godine 2017. organizirali smo međunarodnu razmjenu mladih naziva “Social inclusion through music”na kojoj je sudjelovalo preko 50 sudionika iz Austrije, Irske, Litve i Hrvatske.

Pokrenuli smo program za djelovanje mladih pod nazivom Točka, koji je zamišljen kao centralna točka djelovanja mladih u Kutini. U suradnji s brojnim stručnjacima provodimo aktivnosti poput radionica socijalnih i životnih vještina, radionica koje potiču na kreativnost, organiziramo razna predavanja, inicijative i projekcije dokumentarnih filmova.

Kroz svoje postojanje KCM je surađivao i podržavao brojne programe drugih udruga i inicijativama

 

 

 

 

 

Pružanje logističke i financijske potpore nezavisnim inicijativama (skate, graffiti, performace teatar, Stanka Dobrih Ljudi…)
Redovite eko-akcija čišćenja gradskih četvrti i sudjelovanje u akcijama koje organiziraju „OI Betlehem“ i „Povijesna udruga Moslavina“
Sudjelovanje u kreativnom dijelu festivala „FANI“ Pučkog otvorenog učilišta Kutina.
Suradnja s udrugom za promicanje prava i socijalizaciju djece i mladih oboljelih od HIV-a „Izazov“. Organizacija koncerta potpore djevojčicama Eli i Nini. Pomoć pri organizaciji raznih radionica.
Pomoć pri organizaciji glazbeno-kulturnog festivala „Girls are weird“.
Suradnja s Foto-video klubom Kutina. Organizacija izložbi i radionica.
Suradnja na projektima brojnih udruga iz ostatka Hrvatske (Mreža mladih Hrvatske, Hrvatski hostelski i ferijalni savez, Volonterski centar Zagreb, Multimedijalni institut m.a.m.a., Što čitaš?, Zelena akcija, Prijatelji životinja, Centar za mirovne studije, Amnesty International Hrvatska…)

Stvorimo uspomene zajedno

Podsjetimo se kako je bilo na kaosu prošle godine