O NAMA

 

Kulturni Centar Mladih je nadstranačka i nepolitička udruga, registrirana 1995. godine, koja se bavi organiziranjem i unapređivanjem kulturnog života mladih u Kutini.

Kratka povijest udruge

– KCM je osnovan kao neformalna inicijativa 1993.
– 1995. registrira se kao formalna udruga i od tada počinje djelovati organizirano i aktivno u području kulture mladih. Glavni cilj je stvaranje uvjeta za izražavanje mladih i poboljšanje kulturne ponude za mlade u Kutini.

Organizacijsko iskustvo

Od samoga osnivanja KCM redovito organizira koncerte, tribine, predavanja…

1996. dobivamo na korištenje klub „Baraku“, koja se koristi kao koncertni prostor i prostor za vježbanje i učenje sviranja mladih kutinskih glazbenih sastava. U Baraci su nastupili brojni glazbenici iz Hrvatske i cijelog svijeta. Najveći projekt Barake je sportsko-glazbeni festival „Organizirani kaos“, koji se održava preko 18 godina, pod parolom „HARD CORE AGAINST HARD DRUGS“.

1999. KCM pokreće svoj najveći projekt, sportsko-kulturni festival „Kutinsko ljeto“, koji se sastoji od raznih koncerata, sportskih turnira, radionica, predavanja… U klopu festivala pokrenut je međunarodni volonterski radni kamp, projekt nastao u suradnji s „Volonterskim Centrom Zagreb“

2000. dobivamo na korištenje klub „Arcus“ u kojem se redovito održavaju predavanja, radionice, koncerti tiše glazbe.

Pomažemo mladim autorima u izdavanju svojih knjiga, fanzina i CD-ova. Do sada smo izdali tri knjige i jedan CD.

Uz stalne programe u Arcusu i Baraci organiziramo razne projekte. U suradnji s ostalim udrugama i neformalnim inicijativama u Kutini, 2002. godine radimo na osnivanju okupljališta mladih i prostora za realiziranje inicijativa mladih nazvanom “Kuća mladih”.

2004. KCM je uvršten u UNDP-ov godišnji izvještaj, te je naveden kao pozitivan primjer djelovanja mladih, te suradnje mladih s lokalnim vlastima.

KCM u suradnji sa Nezavisnim Mladim Kutine, 2004. godine organizira potpisivanje peticije i koncert pod nazivom „Bukom protiv predrasuda“ za prihvaćanje HIV pozitivnih djevojčica Ele i Nine.

Pokrenuli smo „Mali Alternativni Festival“, umjetničko-glazbeno-sportski festival namijenjen promociji alternativne i urbane kulture mladih.

U suradnji s koalicijom udruga, nezavisnih inicijativa i političkih pomladaka iz Kutine, 2005. godine uspješno je izrađen i donesen „Gradski program djelovanja za mlade“ kao službeni strateški dokument Grada Kutine.

Godine 2006. dobivamo na korištenje klub „Perestrojka“ u kojemu se redovito održavanju predavanja, radionice, izložbe, projekcije, akustični koncerti, društvene igre, besplatan pristup internetu…

Novije aktivnosti

Sudjelovali smo u donošenju gradskog programa za djelovanje mladih za period od 2014.-2020. godine pod nazivom “Kockica”.

Nakon niza provala u klub Baraka kada nam je otuđena većina koncertne opreme, što je naposljetku i dovelo do zatvaranja kluba 2004. godine, pokrećemo inicijativu pod nazivom #HOCEMOKLUB u kojoj skrećemo pozornost na potrebu mladih ljudi za prostorom u kojemu će se okupljati, kreativno iskorištavati svoje slobodno radno vrijeme i sudjelovati u raznim aktivnostima.

Godine 2017. organizirali smo međunarodnu razmjenu mladih naziva “Social inclusion through music”na kojoj je sudjelovalo preko 50 sudionika iz Austrije, Irske, Litve i Hrvatske.

Pokrenuli smo program za djelovanje mladih pod nazivom Točka, koji je zamišljen kao centralna točka djelovanja mladih u Kutini. U suradnji s brojnim stručnjacima provodimo aktivnosti poput radionica socijalnih i životnih vještina, radionica koje potiču na kreativnost, organiziramo razna predavanja, inicijative i projekcije dokumentarnih filmova.

Kroz svoje postojanje KCM je surađivao i podržavao brojne programe drugih udruga i inicijativama

Pružanje logističke i financijske potpore nezavisnim inicijativama (skate, graffiti, performace teatar, Stanka Dobrih Ljudi…)
Redovite eko-akcija čišćenja gradskih četvrti i sudjelovanje u akcijama koje organiziraju „OI Betlehem“ i „Povijesna udruga Moslavina“
Sudjelovanje u kreativnom dijelu festivala „FANI“ Pučkog otvorenog učilišta Kutina.
Suradnja s udrugom za promicanje prava i socijalizaciju djece i mladih oboljelih od HIV-a „Izazov“. Organizacija koncerta potpore djevojčicama Eli i Nini. Pomoć pri organizaciji raznih radionica.
Pomoć pri organizaciji glazbeno-kulturnog festivala „Girls are weird“.
Suradnja s Foto-video klubom Kutina. Organizacija izložbi i radionica.
Suradnja na projektima brojnih udruga iz ostatka Hrvatske (Mreža mladih Hrvatske, Hrvatski hostelski i ferijalni savez, Volonterski centar Zagreb, Multimedijalni institut m.a.m.a., Što čitaš?, Zelena akcija, Prijatelji životinja, Centar za mirovne studije, Amnesty International Hrvatska…)